half of my life

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

sufi nur asdalila qismina

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Suhaid Ahmadirraqib

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, December 29, 2010

ok..

ok..hari ni mmg org duk sibuk2 citer pasal bola..sok dpt cuti kan..ya beda beduu...wpun cuti den esok hanya keberduaan bersama dalila shj lar nampak nyer..sgt tidak memberangsangkan...kerano laki den masih di bung karno itu...blik esok ..mlm smpai umoh..uwaaa...!! takpe..ole2 kami mesti ado...kalu tidakk....hehhh..
teruja aku tgk bola smlm...dalila yg tgh syok2 maen pun smpai cakap..."terkejut.." (smbil pegang dada die..) sebab duk tgk ummi die terkuda2 mcm beruk mat yeh..!! hahaha...
aku bukannyer minat sgt bola pun..tp adakala sgt teruja yer..sapo nmpk laki den masuk paper?klu dlm video the star tu die takde lah bg ulasan..dok terlepek muka belakang member die...frame terlebeyy.hik hik..

ok larr semoga berjaya laen kali yer mesia...we proud of YOU MALAYSIA!!..
skg sume nk jadik awek si fami goalkeeper tu..
hairstyle aku bakal bertukar mnjadi saffee sali ..yeagghhh!!..Rockkkk!!!


dada..
abby®


doa 1 saya hari ini...

Ya Rabbi..istiqamahkan segala ibadah yang kami lakukan..segala perbuatan baik yang kami laksanakan..
Pertambahbaikan ibadah kami ini dari masa ke semasa, hari ke hari..tetapkan hati kami ini untuk terus memperjuangkan segala amanah suruhanMu..
Hanya Engkau yang kami sembah, dan hanya kepadaMu untuk kami memohon pertolongan..
aminn ya rabbal alamin....





ermm...lagi satu..istiqamahkan untuk saya minum susu setiap hari juge..agar gigi tak roboh..kaki tak kejung...


abby®

Saturday, December 11, 2010

nick

suriani nama saya
nama timang kat umah TEH dan ABBY

sebab aper TEH?..dulu kuar2 putih melepak lar kunun

dari putih jadiklah TEH..bukan teh susu yer

dari mane dtg ABBY?

saya anak bungsu..dari baby jadiklah ABBY..manja tak bunyiknyer..hak ptuih

kt sekola rendah saya warning sama ibu jgn panggil saya ABBY ataupun TEH..malu beb!

sy akan menangis dan majuk

la ni dah besau tidak lagi...:)

kt sekola menengah diorg pggil SURI, so, kna lar ejek jadik suri rumah tangga..

member rapat skolah upgrade sket jadik SURIK!

blaja kat melaka tukar jadik SURIQ

pastu upgrade lagi jadik SURIQ'QOK ! (bace dengan tajwid Qalqalah Qubra)

last2 membe rapat saya panggil QOQOK...upgrade lagi..sbb satu hari saya terbuat nada ayam berkokok...terus saya dipanggil QOQOK..smpai la ni melekat nama tu klu jumpe depa..

dah kje..saya nak jadik ayu sket..minta org pggil SU ..(ayu sket jer..tak luak pun)

oklah kan..bf kawen Cik Su, skg Pn Su..Kak Su pun ade..

anak saya dh pndai sebut POKOK...satu hari die tak sebut POKOK..tapi die sebut QOKOK....

daddy kate..QOKOK tu nama ummi larr..salah salah...

ampes...

Thursday, December 2, 2010

ngok ngek kepala kemek

saya nk citer
tp citer sy mati di tgh jalan
sy nak upload gamba
tp gamba cam hampeh

sy terbace satu post
uh
tak sangka
kecik2 die
senyap2 die
sekali berkate
pedas
tusuk
klaka
klaka
klaka
bertelagah berbalah
dlm 1jbtn
isk
nape camtu
?
ok
dunt judged book by cover


lg satu best
anakku whouse sales
3-5 dis ni
kat kg jawa klg
nak pegi?
jom?
jgn harap lah
sy tak penah kesampaian
ape yg plan
selalunyer tak jadik

smlm cekup dalila
paed dalila nk saman sy
sbb lambat cekup
haha
tp sgt hepi
sbb paed sgt peramah
dalila gelak2 sakan kena geletek
sape kenal
dr kohshy paed demc
klu tak kenal pi lar kenal
tp biaselah time kna cucuk nanges lar toddler ummi tu
pastu gelak balik
pasni takmoh tukar paed lg
tobat
sbb die bagus sgt
encourage sy utk fully bfeed dalila since dalila borned
tp tak ksmpaian
sbb sy pregnant skg
tp takpe, sbb kami mmg plan nk yg 2nd time ni
janji pd suami akan 'buat' yg ke3 biler yg 2nd dh turn 2yrs
ok promise masing2
sy tgh plan nk tambah breastpump
masih mencari
S3 sy dah pecah bdnnyer
tp masih in gud condition
masih survey crik yg lain
tak mampu nk bli yg extra mahal
ngat nk wat kutu beli yg mahal sket
haram ke kutu2 ni?
ntah
malas nak gugel




just me
QOQOK



Thursday, November 25, 2010

1st Malaysia Baby, Children and Parents Expo

nak pegi...

setiap kali ade event camni..

aku nak pegi..

bwk dalila...

tapi kna kje..

sbtu ahad weeknd ni kna kje..

kje yg penting,

kuarkn surat twrn studnt..

huhu..

adakah esok aku patut cuti?

atau bk saje..

aku nk gi booth pilihanku..

huhu..

dan enjoykan anak dara ku..

bg dia biase utk expose diri pd org ramai..

dan alam sekeliling..

huhu..dapat ker aku pegi besok ni..

aku cube...

jom kwn2!

Saturday, November 20, 2010

oo..patutlah....ehem ehem..

patutla..kencing aku tak lawas...betul kate ad

patutla..my sweet dalila sepanjang malam nangis..

patutla.. my sweet dalila demam tak kebah2...bahang jer bdn die..cek kat demc, ok jer..alhamdulillah ingat kan demam denggi ker ape..nauzubillah..

patutla..my sweet dalila sgt2 lah manja..takleh letak sket..meraung mcm kna cubit2..(ntah..mcm tu ker kalau die kna cubit?)

patutla..perut aku sebu jer...buncit jer lak rase (hahaha..mmg boncit lah i)

uper2nyer
dalila nak ade adik..alhamdulillah..plan adelah menjadik..tarikh due date adalah same beday ngn dalila lahir..means that betul2 dalila genap 2 taun, dptlah die adik..insyaAllah...moga kemengandungan dan bakal kelahiran yg akan ku lahirkan kali ini menceriakan seluruh alam...
dulu mase 1st pregnancy,sang suami ku yang demam tak kebah2..tak lalu makan...la ni sang anak plak...huhu...sian die..tapi demam2 pun lalu makan..maen tak hengat donia..skrg tido kul 12mlm bru nak tido...sabo jer ler..

Doa2 utk dapat anak lelaki ...InsyaAllah..tapi kalau yg dtg gugurl powerpuff pun i redha...Tq eliss for the info...sgt membantu..cume tips yg no 1 - 4 tu dh jalan dah pun..dah tak ingat betul ke dak tang posisi sume tu..hik hik..bedal jer lerr...kalau ade rezeki tak kemana kan...

skg ni kandungan dh 10 minggu..cepatnyer mase berlalu..kemnegandungan kali ini adalah kritikal...start kul 4 jer..badan aku dah tukar tune dah...tak selesa gilerr..sendawa kentut tak terkira..hahaha..muntah2 mmg lagi happening drpd aku mngandung yg si kakaknyer..
la ni..mmg selalu aku dok bercerita ngn dalila..die akn jadik 'kakak'...dalila pun dah pndai sebut dah...smpai mengigau2 sebut 'kakak'..ngh2 tido...bngun pastu sebut 'kakak'..pastu tido balik..aku ngn suami sgt lah tergelak...

harap2 dipermudahkan segalanyer sehingga bersalin..

Monday, October 25, 2010

happy bornday ibu...!


sayang sejuta sayang..kasih selaut kasih..cinta sentiasa cinta..
untuk ibu selamanya....
sangat sayang pada ibu sehingga nafas ini akhir berdenyut...sehingga ajal, Izrail memanggil..sehingga Qiyamah itu dibangkitkan..
Allah, kepadaMu kami pohon sejahterakan ibu kami..sayangi dia lebih daripada dia menyayangi kami..lindungi dia dari segala malapetaka dugaan yang mendatang, kerna die pernah lelah melalui semua itu sebelum ini..hidup bahagiakanlah dia bersama ayah dan keluarga kami..

amin...amin...perkenankanlah Y Allah...

Saturday, October 9, 2010

i admire u....

Insya Allah Lyrics | Insyallah Lyrics

By: Maher Zain

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

Video & Lyrics Information

Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Lyrics: Maher Zain & Bara Kherigi
Melody: Maher Zain
Arrangement: Maher Zain & Hamza Namira
Copyright: Awakening Records 2009

Wednesday, October 6, 2010

tolong saya boleyyy...


salam...hai kwn2...


minta jasa kwn2 semua...votekan utk anak kite boleh....kite janji kita banje mkn ehh...please please....tolong yer..tq


To vote, kindly follow these steps:-

Step 1: visit http://www.ballotbin.com/voterReg.php?b=16942

Step 2: Enter your email address to register.

Step 3: Check your email for link and click at it.

Step 4: Choose the Baby ID : 0049 and click "done"



Baby ID: 0049

Sufi Nur Asdalila Qismina binti Asrolnizam

DOB: 8/6/2009


Tuesday, October 5, 2010

SUNGAI LUI

sangat suka lemah gemalainyer lagu ini ..sgt suit dgn vocal aizat...tapi ape kena mengena sungai lui tu ngn lirik lagu..?


Lirik Sungai Lui – Aizat

Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya

Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya

Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya

Buka matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya

Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini



Monday, October 4, 2010

tadi jamuan raya opih kami...

ya salam..manyaknyer makanan...n manyaknyer tuan punyer blog ni makan...
berpam2lah badan ku ini naik gamaknyer...arghh dulik...i tak kisah...janji suami i sayang...pasni dh janji ngn sharif ngn kak imah nk pi program 'less sekilo' kat gym...

layan gambar lah yerr..biar kan gambar menceritakan segala2nyer....

oklah meja panjang ni..menunyer: soto & bihun soto..nasik impit, kuah kacang, kuah lontong,rendang ayam,nasik putih, ayam sambal berkicap yang pedas gilerrrrr, tmbh plak mee grg pedas kaw kaw punyer (yg ni tuan tanah blog yg bwk),makaroni grg yg sedappp,laksam,roti jala, kari ayam,tauhu sumbat ikan sedappp sgt..kek yang aneka ragam kek, coklat, kuih raya, buah2an tempatan juga barat,kuih muih tidak dilupa, rojak buah,ayor panas, ayor sejuk...lagi aper yer..ishyy macam2 ada....jemputan termasuk staf adalah dalam 80++


sila-sila..jamu selera..jangan malu jangan segan...



ok, yang ni all the time kna jadik tugasan hakiki kot..EmCee...




our boss yg ensemm..and very the sporting person..tapi ada limitt arr



with TNC Academic



adius amiguss...wachaaa....


Sunday, October 3, 2010

sy sgt suka maen bnda ni..


untuk tia...sy teringin nak maen ngn awak...sy pun suke naik mainan ni tau tia...



girangnyer hati saya....

sy memang girang smpai ade kakak2 kat situ nak main ngn saye...



sy nanges2 nak naik mainan tu lagi...tapi kwn2 daddy suke kacau sy



ini kawan daddy sy yg kawen...siap duk hias2 kete lagi...syok kan...

Tuesday, September 28, 2010

sy pun nak gakk..

saya nengok anak kawan ummi saya selalu bergaya camni...saya pun nak bergaya gak..boleh kan..





3 dewasa maut, 2 kanak-kanak juga mati

29 Sept 2010, 2.03 pagi..sehening pagi di waktu pagi semasa suami dan anak sedang diulit intan, seorang isteri telah terjaga dari 'ngorok'nyer dan tidak boleh tidur-tidur lagi...lantas beliau mngambil kain baju utk dicuci dan membuat kerja-kerja dapur yang tidak terhabis olehnya hari itu. Sedang enak mengerah keringat, isteri merasakan ada makhluk yang telah menceroboh kediaman mereka....dush! dush! tumbukan maut oleh sang isteri dan shreeddd! shredd!! semburan shiledtox juga kedengaran...lantas mautlah 3dewasa dan 2 kanak-kanak tersebut..

ieeeeeyekkkkk....geli lah aku bnda alah makhluk Allah yang satu ni...

eh..bukan yang ni yer..ni cite kartun(aper tah luper name die..tapi kartun pun aku geli nk tgk ..pengotor tak hengat kartun nih, kalau dah lipas lipas gak...)


juga bukan musician ni yer...


tetapi yang ini...


ieeeeeyeeeekkkkkkk!!!! terbalik maut

mai kiter nengok biodata dan bibliography makhluk ni...


Butiran Keterangan Haiwan
Famili Serangga
Nama Saintifik Periplaneta americana
Nama Tempatan Lipas tanah
Pengenalan Utama Bersayap,bersesungut & berwarna hitam
Lokasi Di tanah
Aktiviti Dan Kelakuan Mencari tempat yang sesuai untuk menjadikan habitat
Penerangan Tambahan 1.Akan terbang apabila diancam musuh.
2.Wujud pada zaman dinasour
3.Bentuk badan tidak berubah sejak dari zaman dulu lagi (haha..yg kecik ni pun dh nak mampus aku kegelian, lagi ko nak tembun...?iee..)
Habitat Dalam tanah
Makanan Sampah sarap.



umah yang aku dan keluarga kecik aku duk skg ni adalah umah ibu yang bg sewa utk aku.....asal umah ni ayah wat kedai runcit, so, biaselah...walaupun dr kedai runcit telah ditransform jadik umah..still tak dpt nak cantekkan mcm umah biase...fulusnya yileeekk dong....jadik makhluk2 ni meme degil beno tak mau pindah2...cik menti je yg dh takde dah..tapi sang cockroach ni ade lagi...siap leh mngawan dpan mte aku lagi nih...eh eh die nih..silambam krg.. ....iee...geli lah..
aku ingat dulu mase kecik2...ibu aku selamba tapir jer pi tangkap lipas guna tgn (lipas yang terbang2 lak tu...huh geli)...pastu acah2 kat kitorg adik beradik...ih ih...ibu ni nak gurau2 bnda yg paedah je boleh tak..!...ada ka...



Wednesday, September 22, 2010

kencing tak lawas....


sy nak bertanye...klu rasa sakit dan tk selesa ms dah dkt2 nk abis buang air kecil..nape ek?
sy ketemu jwpnnyer di bawah ini...huhuuu...kencing tak tus/tak lawas..
so, kena minum air barli + limau lah time berbuke nanti...

gugel
here

Masalah kencing tak lawas sering terjadi pada wanita yang sudah berkahwin. Ia dipanggil urinary tract infection dan amat biasa dan kerap berlaku.


Untuk masyarakat timur, kebanyakan kes berpunca dari amalan kebersihan yang tidak rapi dan terjadinya jangkitan kuman dari tempat tandas awam ataupun melalui persetubuhan. Jika tidak dijaga ia boleh menjadi lebih tenat dan keradangan boleh terbentuk di bahagian pelvic dan kesakitan yang teramat sangat berlaku lantaran kuman yang merebak.


Untuk mengatasi masalah ini anda dinasihatkan.

1. Menjaga kebersihan faraj.
Selepas buang air kecil basuh dengan air. Basuh kemaluan dahulu sebelum membasuh dubur. Lapkan dengan tisu dan jangan biar ia lembap. Pakai pantyliners atau tisu bila ada kelembapan dan buangkan pantyliners yang kotor.

2. Selepas haid, setiap hari buat seminggu pakai alat pembasuh alat sulit seperti vaginal wash Lactacyd. Ia boleh dibeli di farmasi. Jika teruk, gunakan alat khas untuk pamkan vaginal wash yang dicampurkan 2/3 air suam kuku ke dalam faraj. Lapkan faraj kering. Tujuannya ialah untuk memulangkan keadaan asidik ke bahagian faraj supay bakteria sihat boleh membiak di situ dan menghalang pertumbuhan bakteria jahat.


3. Amalkan peminuman yakult atau vitagen. Anda juga boleh meminum satu sudu kecil apple cider vinegar yang dicampur dengan honey setiap hari.


4. Amalkan memakan ulam-ulaman, sayur2an separa masak .


5. Makan vitamin c 1000 mg setiap hari serta vitamin E 400 IU setiap hari.


6. minum air barley campur limau nipis banyak2 setiap hari.


7.buat exercise 'kemut-kemut'. Baring, angkat dan bengkokkan lutut, tarik nafas panjang dan mulakan kemut-kemut. Senaman ni boleh membantu masalah asyik rasa nak kencing ni
di samping mengetatkan organ senggama tu.



petua saya : selepas membuang ayor kecil tu berdehem2 atau terbatuk2 lah sedikit....agar ayor kecil tu dapat keluar dgn habisnyer...masalah n problemo nyer di sini saya adalah rase tak selesa bile nak dekat abis buang ayor kecil tu....tapi smlm jer lah...hari ni ok2 ajee...agaknyer tu yg jadik pnyebab demam saya smlm tu...



adios...ummi dalila

Tuesday, September 21, 2010

sy tak sehat...

badan sy rase sengal..
tulang2 sy pun rase sengal2..
muscle2 sy pun rase sengal2..
sy terase mcm nak demam..
anak tekak sy pun sesengal alam..nak telan ayorliur pun semacam sengallahh tersangat sengall..
mata sy pedih..
sy terase tak selera nk mkn..nasib sy puasa hari nih..takderlah nafsu mkn sy membuak2 hari nih..
tapi sy nak buke ape nnti..?sy takde selera ..of course lah selera nk msk sy pun lari...tp sian anak bini sy di rumah nk mamam nti...
sy nk wat sup ayam jerlah..pastu wat smbal ayam utk sang terchenta

oh terfikir..anak sy di bby sitter pun rase bnda yg same ker?...
agaknyer kot..patut pg td meragam betul die..minum ayor masak pun cam nk taknak telan jer..sakit tekak agaknyer...camne nak tau die sakit tekak ker tak yer...die mmg ade batuk2...kalau tengok anak tekak die cam merah2 tu ..maknenyer die sakit tekak yer..


sy tgh beridea nak join contest mengcontest utk anak sy tu...
dlm pa ma ade contest, dlm littlewhiz.com pun ade contest..
mood sy tgh dtg tapi tak sehat lak rase...

tangan sy sejuk...bdn sy gigil2 dah ni...

ummi n daddy cant stop me....ngeh ngeh ngeh...

eh..eh..eh..pretty2 nyer baju2 nih... let me choose 1 yer ummi..( angan2 anok ckp omputih)


errrrr.... do anybody see wut im doinnn..?



ermmmhhh... nobody lahh...so.....,


come come, lets see wuts inside here


ohh..best best...baring baring...golek golek..



Monday, September 20, 2010

aku cinta kamu...

Bismillah....aku sayangkan suami aku.. entry adalah psl kejadian smlm yang sangat sedey..
psl hal kecil smpai kami bersedih-sedihan...
let it be..
let gone with the wind ye sayang... satu keluarga perlu semangat positifkan diri dan memotivasikan diri agar jiwa dan fikiran tetap pada tujuan yang satu, berkeluarga adalah untuk mencapai keredhaan Ilahi... shyy jauh2 setan2 sume..aku benci korang setann.....!


hari-hari mesti carik sumthing kelainan dan xtvt utk menceriakan keluarga...
barulah jadik "one happy family.."


mak mertuaku dah abis pose 6, tp aku ngak start2 lagi ni ..esok mesti start pose yer...korg dah abis gak yer...tahniah yer..


Thursday, September 16, 2010

shyyyyy...

shyyyyy...

mood memasak lom mari....

ni ngh kebulur kuar sat tadi tapau mamam...kunci bilik mkn senyap2....

shyyyy...

ciretera dalila - 2



sufi nur asdalila qismina binti asrolnizam dah menjangkau 1 taun 3 bulan ataupun 15 bulan pada 8 sept 2010 lalu..

die ni dah pndai aper yer...takde aper sgt pun...mai lar ngk perkembangan dak dalila ni..selingan lagu yg ummi selalu nyanyi kat die..."dalila dalilot..anak ummi yg omot2..."

1) dah leh sebut daddy daddy...ni perkataan awal time die dlm bulan lagi die dah leh sebut drpd ummi..bangga gilo bapak die..

2) pndai dah sebut ummi...tp jrg2 gak lahh..klu nangis baru leh sebut ummi...klu tak asyik jadik mama jerr..

3) oo sgt kuat bergayutt....bergayut kat tepon, hp ker tepon umah ker belasah...gile mcm ummi die nih...tak abis2 borak siap tgn kuar2 naik atas langit lagi...tunjuk2...tahaper2 bahasa lak tu yg kuar...tp klu betul2 ade suara org kat dlm tepon tu takmau lar plak die ckp...

4) sume bnda die belasah mkn...paling die suka nasik, mee n mihun..tu yg kdg2 poo poo nyer selalu keras...menangis melalak meleleh leleh ayor mate nk kuarkan yak...hehee..pas melalak..boleh terus gelak maen mcm biase, mcm takde bnda jer die lpas yak tu...

5) sgt peramah ok...ni aku kadang kala suka kadang kala adalah sgt seriau yer ... ade satu kali tu kat masjid...tetiba die ni leh duduk kat riba budak pempuan yg duk kt tepi dinding...adoila dalila ni...pueh aku ngangkat die , tp die dtg balik kat budak tu, duk kat tepi die...pastu sengeh2 kerang busoq die...


6) baru2 dpt kaki mase die umo setaun 2 bln...takper..dlm artikel kate budak merangkak lagi lama lagi bagus..skg ni die jadik atlet jalan kaki..non stop...ya rabb..dh penat jalan2 minum ayor berpeluh2..


7) ade yg kate muke die cam ummi , dan ade yg kate muka die cam daddy...tp ummi die rase muke die bnyak cam ummi ms kecik,..hehe, taknak kalah ok..


8) die dr awal2 dulu dh pndai cayunk muah muah, salam org, bye bye org.....tp menjak2 ni dh cam tak mau sgt plak...tp klu mood tahaper2 die dtg, sume kat dlm umah tu berkali2 nk duk salam...

9) sgt bnyak mimik muke yg die buat,tah aper2 tah...mane blajar tah..ngat comel sgt lar tu die tu wat muke camtu tu..

10) sgt kuat memberontak... boleh nak pecah dahi tu klu time tantrum die dtg dgn hentakan kejurusan sepuluh dewa api ke atas lantai....pastu nangis sendiri lah kan...sakit..arr sape ajor nih...biase die nih...

11) pndai dah amik kasut sendiri bile org nak keluar...pntg2 betul bile bkak kete ngat org nk gi jln, sungguh2 tak moh masuk umah dah ...

12) dh pndai geget ummi....bkn setakat nenen ummi jer die geget..skg ni pndai geget bahu ummi, lengan ummi...eh eh die nih...ummi pang kang...sakit lar nak oii... ngn daddy die tak moh plak geget...tu yg ummi tak paham bebeno..oo paham2, die nak buaang lemak2 ummi tu...

13) gigi baru ade 6 batang,2 di bwh 4 di atas, lg satu gigi tu cam malu2 nak tumbuh, dh sebulan aku ngk tak tumbuh2 yg satu tu..

14) sgt cepat jadik masam sbb cepat nau berpeluhnyer ...tp bdn die sejuk jer...cam ade ais jer bdn die..

15)camne nak biasekan die ni bile die bngun tido, klau takde ummi kat tepi die plss nak oi..jgn meraung boleh tak....daddy ade kat sebelah pun nk menangis...ishyyy...kdg2 aku buat dunno jer..ingat nak biasekan..yarr makin menjerit dibuatnyer...penin ummi nak..

skg pun ummi penin duk pikir ape lagi perkembangan anak yg ummi leh curahkan kat sini utk jadik tatapan umum..nanti anak nk tawen ummi bacekan balik blog ni yer nak.....sume video2 yg ummi amik dr anak kecik ummi nk tygkan bile anak tawen nti...hehehe..biar menantu ummi tau yg anak ummi ni cmner lar prangainyer ms kecik..eh...idup ke lagi ummi yer nak..? isk iskk...nanges...tersadis lak rase...

ummi n daddy rase dh leh bg adik kat die ni..tp lom smpai lagi rezekinyer...

ciretera dalila - 1

ummi saya ni sejak menjak saya dapat kaki ni mulalah hepi semacam...asyik nak tangkap gambo saya je...siap beli kamera baru...tapi yg murah2 jer..tapi sy tak kesah..sy tetap ceria bergambo di samping bakat saya yang suka nangis2 yang sgt kuat seantero dunia leh dengar... silalah mokcik2 ngk gambo sy yg tak seberapa ni yer..sy tak ensem cam daddy sy...sy tak comey cam tok wan saya..sy tak puteh cam ummi saya...idung sy tah ikut sape tah...sy biase2 aje.. hahaaahaa..sian anak ambo..dikritik oleh umminyer sendiri...


maen semunyik2 ngn daddy saya...mane lar daddy saya ni..


eh..cam daddy jer di sebalik dinding itu...


yeaaa...got u daddy...



Sunday, September 5, 2010

sort of.......arghhh!! i cant imagine what the future might be..

“Terlambat untuk saya persalahkan sesiapa kerana pada masa muda, saya asyik fikirkan kerja dan abaikan anak-anak dan inilah hukuman yang saya dapat,” katanya yang tertawa dalam tangisan. Ketika berbual dengannya, dia jelas sedang dicengkam gelisah.

Alias menyambung: “Dik, lima anak saya tak tahu yang saya ditempatkan di sini. Saya keluar rumah sendirian suatu masa dulu kerana tak tahan menanggung sakit dan kemudian dijumpai orang. Ujian ini hebat sangat.

source: here


pray to Allah really hope that our lives been blessed in every step of the way...till Qiyamah... aminnn


salam aidilfitri ya muslimin muslimat...

semoga sejahtera semuanya dan jangan lupe balik opis ok!

Thursday, September 2, 2010

piza bertukar mnjadik mee grg

smlm buke, plan sang suami nak suh piza antar mknn kat kami...so, sang isteri rileks habis2 an lah tak msk..lepak..ngk fb bagai...dah 6.50 baru col pizza..asyik engage jer pd mulanyer...ati dh tak sdap..last2 dpt ckp ngn operator pizza,lpas cek data sume..tup tup die kate..pizza sek 20 tgh renovate , takleh wat delivery, yg kiter ni pun tanyer lah..kan pizza ader kt sek25,sek13, sek 7...operator tu ckp tak boleh..yg delivery kat area umah kami tu hanya sek 20 jer...kiter dh mcm terkedu dan terpaku...jam dh kul 7.05 dah..haha...pas sang suami balik drpd membawa jln2 si dalila..sang isteri bgtaulah kabar berita yang sgt dukacita itu...dgn sempoi die kate...'so, msklah mee grg..."...huhuhuu...sgt sedey ok..mood msk dh takder...tp kna msk gak...takper ikhlas sang isteri utk memenuhi hajat sang suami...wpun suami kate duk smbil jln2 bwk dalila tu dh terbayang2 pizza hut yang yummy memercik stuffed crust nyer kat dlm mulut...mmg hampeh!

bile clumsy sy datang...


smlm ptg sesampai shj di rumah, lepak2 dulu ngn abg tersayang sblum nak mula masak...dalila lom amik lagi..so, bolehlah beramahhhsss mesra ngn abg..hehe...terbatas yer...borak2 bincang2 hal negara dan sewaktu dgnnyer...pastu 6.30 carrgass baru sy nak mula msk..abg pi amik dalila...msk sempoi jer pun..sup ayam, ayam goreng, smbal sotong...tapi bile mula pnyakit clumsy sy dtg,habiss.... jam dah 7.15 nasik baru nak masak.. tgh duk kacau2 nasik yang dh masak, camne leh terlepas tutup nyer dan terpelanting ngn senduk2 nyer smpai terkeluar sket nasik2 yg masih panas itu...
hasilnyer..tangan telah termelecurrr...sy nak menjerit tak terkeluar suara..bile kulit start merah dan nak terbakor kulit, baru sy pi carik ubat gigi tampal kt tgn ...jadik lah lagu ni..! ngn abg masih tidak bercerita lagi...sesudah masak baru tunjuk kat die... bebelan dr suami lah dpt..sbb die tau klu start sy nyer clumpsy suda keluar...hehe..tiada apa yg dapat membantu..hanya nasihat die...cube pelan2 wat kjer...takde ape yg nak dikejarkan...azan pun berkumandang,minum sedikit...sy mandi dan kitorg pun makan..huhu..hasil drpd perahan colgate tersebut..alhamdulillah , tiada apa kesan yang dapat dilihat...pastu sy taruk mnyak gamat... antara lain petua utk ubati sekiranya termelecur adalah:
1) cik kicap..apa2 kicaplah yer yg u olss ade..bnda ni sng nk dpt kt dlm umah
2) mnyak gamat...ni klu dh mmg ade stok lah yer....klu dh kna melecur baru nak pi kdai carik gamat..alamatnyer mmg berparut lah kulit tu..
3) ais batu...ni pun sng..tp bg sy...lmbat sket nak sembuh...
4) ubat gigi...-yg ni, sy mmg sebati lah..tak smpat pikir bnda lain, sy mmg capai bnda ni dulu klu melecur...cepat pun cepat surut..dan sejukkk sgguh...

dalila baru dapat2 kaki umo setaun 2 bulan ni...alhamdulillah..leh dpt adik yer syg...tp sy dan suami masih berusaha..hehe...target nk kembarrrrr..hahahaaa..Ya Allah...makbulkanlah doa kami ini..aminnn..


Monday, August 16, 2010

heppi 2nd anni for us

Yesterday 16 Aug 2010 is our 2nd anni..so, i decided to take on leave since my hubby's duty started at nite..heh..boss call pun aku tak angkat..jahat tak ambo..? saje nak habiskan mase lepak bersama berdua beromantika d amour.....dalila totap ku anto gi bbsitter die.....
aku gi kdai sat n grab 2 magz...
tgh bace magz tu tnjuk ar kat sang suami satu artikel nih..

sang isteri: abg, bace ni..org ni beranak kat dlm umah..
sang suami.: larrr..yer ker...ishy camne die bersalin..ngn sape dia sambut baby die?..tali pusat dia camne dia putuskan..ishy..(dan macam2 lagi die tanyer )...

pastu aku pun smbung bace..pastu ade satu artikel menarik perhatianku..
sang isteri : bang, nak anak kembar boleh..?
sang suami : (sambil tersenyum sinis seraya berkata)...ayang ni..bace cite anak kembar nak anak kembar plak..tadi bace cite beranak dlm rumah..die pun nak beranak dlm umah...ishy ishy ishy..
ello...ade ker ayg kate nak beranak dlm umah...org citer jerlah suh abg bace..aper lahh..tp yang bab kembar2 ni ayg nak lah bang..boleh tak?..
sang suami terus menjawab sambil memandang aku sesinis2 nyer......alar yang sorang ni pun duk merajuk2..nak tambah lagi kembar..larat ker jaga..?

haha...gelak besar aku..yess aku mmg penah majuk ngn mysweet dalila nih..hehe..aci tak ummi majuk ngn anak?..abes..dah die geget nenen aku sekuat hati bnyak kali...mau aku tak hot..huhu..merajuk smpai menangis aku...taknak dah nenenkan die lagi..hahaha...skjp jer pun..
pastu dah ok..(aku terbyg2 sewaktu klu ibuku merajuk dgnku dulu)..so berbalas ke anak sendiri lah kan..padan muka aku...cepat2 lah mintak ampun kat ibu yer....

Monday, July 26, 2010

senyum melebarrrr....


hehe... dato' sahol wish i hepi beday lerr...tq soo much dato'..lurve u muah muah ...takder ke lagi yg sudi nak wish beday utk i...?


Wednesday, July 14, 2010

hari ni aku nak membebel dengan suami aku...

hari ni aku nak membebel....bebel...bebel...bebel..bla......blablabla....bla..bal ...bla...bla......
blablabla ....bla..bal ...bla...bla...blablabla....bla....bebel..membebel...membebel....
membebel.... bebel...bebel... bebel..bla......blablabla....bla..bal ...bla...bla......blablabla ....
bla..bal ...bla...bla...blablabla....bla....bebel.. membebel...membebel....bla..bla...bla...bla...bla.....membebel....bebel...bebel...bebel..bla......
blablabla....bla..bal ...bla...bla......blablabla ....bla..bal ...bla...bla...blablabla....bla....bebel..membebel...membebel....membebel.... bebel...bebel... bebel..bla......blablabla....bla..bal ...bla...bla......blablabla ....bla..bal ...bla...bla...blablabla....bla....bebel.. membebel...membebel....bla..bla...bla...bla...bla........bla...bla...blablabla....bla....bebel..
membebel...membebel....membebel.... bebel...bebel... bebel..bla......blablabla....bla..bal ...bla...bla......blablabla ....bla..bal ...bla...bla...blablabla....bla....bebel.. membebel...membebel....bla..bla...bla...bla...bla.....

huh!..pueh ati aku....dengar tak luahan bebelan aku...?? takpe tak paham takpe..
eh...nti tak cium bau syurga lah duk bebel ngn suami..tak skola ker..? haha..saje aku nak duk melawak ngn suamiku hari kamis ni..

smlm jadik akhirnye aku g gym setelah almost 2 years aku tak jejak kt gym uitm ni...
ok, pi smlm ngn kak imah..plan ngn ramai org..tp yg jadiknyer ngn die n telah buat org lain jeles..hahaa...tular..org dh suh bwk bju tak mau bwk... ok, smlm tinjau2 n survey2 dulu..boleh thn ramai..tapi kami totap bersmgt nk meneruskan perjuangan, pi buat IN BODY dulu yg hanya byr rm5, past print statement IN BODY ni kita leh tau kita lemak dibhgn mane,terlebih lmk ker, fitness camne, metabolisme tggi or rendah, yg aku tak leh thn tu...lemak bhgn perut pun die tau..adoi yai..biase arr pas beranak c-sect..tang perut larr masalah degil,so, we all end up dgn nak amik sorang trainer for us..student praktikal ..ok lah tu...just call die bile kite dtg gym, pastu kitorg buat senam robik..best best...lagu world cup lagi..tsamina mina eh eh..waka waka eh eh... haha...yg tang loncat2 kitorg kurangkan loncat...haha biase arr mak dara...

Monday, July 12, 2010

aku nak kurus balik

hari ni ngat nak pose cam smlm lah...smlm pose tapi tak sahur...habis gak pose smpai ke maghrib..
yang hari ni...pagi td ingat nak sahur lah..mmg sahur pun...bgun 5.30..tapi ngh syok2 masukkan suapan ketiga akhir..azan...ceh...aku trus kunyah dan selamba jer abis kan lagi suapan seterusnya...ni aper citer nih...hurmm..pastu trus basuh pinggan..tak mnum lah kunun..dlm diam2 yg pose nyer tak jadik tu..terlintas kt pikiran..takperlah..takyah mkn lah hari ni..diet lah..sbb dah bantai nasik kan pepagi buta..so, bgtau kat diri mempuasalah gak wpun sbnarnyer aku adalah tidak puasa..
jam 9 pg kt opis..ade meting..hehe..tgk menu mihun grg...h
aha...tidak tersengaja aku memakankan diri brg sepinggan dua pinggan mihun grg dan ayor nescafe..haha...dah dah...esok pose..pastu ptg g gym...hehe...perut aku menggelebeh larr..camno nih...asyik kena gelak porch bag jer oleh seseorang tu...hih..tensen gue..aku nak naik sume menatang kat bawah ni...biaq smpai pengsan.


aku nak smbung lak citer daripada eliss pasal nih..gift voucher..aku mmg ader fix voucher daripada beberapa sykt yg mmg aku stick ngn diorg nyer brg...every month leh dpt lah..antaranyer bonuslink, smiles (esso & mobil), n tesco...
1.Bonuslink
best sbb cam biase leh redeem brg klu dh ckup point...

2. Smiles
haaa..yg ni best sbb bile dah kumpul point bnyak2 leh redeem mnyak kete...paling max aku penah redeem adelah petrol m35.00 utk mykelis...sgt berguna bile dlm wallet ko hanye ade rm 1 3 keping..selalu terjadik pada aku..telah bnyak kali gak aku redeem nih...

3. TEsco tetiap bulan tak penah miss dapat voucher die..mmg best gak sbb selain daripada ader voucher bg sepsifik brg..aku dpt gak rebate utk jumlah semua brg yg kiter beli..penah lah dapat rebate rm3.50..tp yg hampeh nyer..utk voucher spesifik brg tu, satu brg yg die bg sumer nyer brg yg aku tak biase beli...sng kate tesco ni die kan tau brg aper yg kiter biase beli..tp die bg voucher utk brg yg kiter tak penah beli..hampas cam hampas kelapa kan...(ni aku agak2 jer lah yer)...ko tgk dlm gambar yg aku letak nih..(tp kadang2 ader gak lah die bg voucher utk brg2 yg penah aku beli, tapi selalunyer mmg aku dpt yg mcm ni lah..)

i) pad sofy tu...aku mane guna..aku beli whisper..dan tidak berubah kot smpai bebile..(mmg aku geram biler tgk voucher nih)
ii) fancy feast..walaupun kami tak membela kucin..husbnd ku mmg beli 3 bungkus terus yang besauu tetiap bulan mknn kucing utk2 kucin2 kecian kt luar umoh tu...tp jenama TESCO...haha..(haa, ngk...tesco tau kitorg beli mknn kucing..tapi bukan jenama fancy feast nih)
iii) Fragrant Rice AAA...oo family aku miskin yer..mn nk mkn beras2 wangi nih...selalu dpt sedekah jer dr org ramai..
iv)Huggies...ni aku selalu hangin..anak ku pkai drypers ok..please lah tesco, pasni bglah JIMAT RM2.50 utk Drypers ...
v)toilet roll...sori tesco, we oll basuh pkai ayor dan lap pkai kain....kitorg pkai tisu dapur n tisu tgn jer..
vi) clear syampooooo...well, kitorg pkai rejoice....tetappp di hatiii...

hurmm...aper citer pepanjang nih..?takder kjer ker..ni kjer gak lah ni...kan
ok gambatte
abby2707@opih

Sunday, July 11, 2010

hehe

sabtu kelmarin jumpe my beloved rumet since diploma at mlaka...windu sgt ngn met sume...aku n cik fa mengendong anak, ima pun ngendong anak gak, tp masih lom kuar...along shj yg still in progress to marry who?? hehe..
lpas gi lunch mihun sup yg sedap kat umah along, kitorg gi visit ct chibah lak..congrats dear for your first child..jgn cedey2 tau...qoqok hepi sgt jumpe awak..dr sejak awak ngandung kita plan nk jumpe..tak dapat2 gak jumpe..akhirnyer...bile nur rihanna natasya lahir baru berkesempatan nak jumpe..tahniah t...lurve u..disebabkan anak sy dah cranky, tak smpat nak berfotoshoot...
so, then we ol gerak gi antar cik fa after pekena sate kajang yang ok lah..on d way tu, as usual..(hehe.)..aku nyusukan anakku smbil drive..hehe..msti ramai moms yg buat kot nih..hehe...
ima pun berkata " hari tu ada kat radio (radio apa tah) citer pasal org ni duk citer satu kete lembab di hadapan die yang tersangatlah lembabnyer...cek punyer cek..tgk sorang pempuan tgh bfeed anak die..hahaha..." ima pun kate kalau die tau qoqok buat camtu gak..die mesti dah col radio tu nak bgtau "kawan sy pun ader camtu gak"..
ok ..no joke ok...aku penah dr tanjung malim smpai s.alam bfeed si sweet dalila tu smbil driving, smpai die tertido...(kes syg ngn husband yg ngh kjer, isteri blik gak lah gi knduri opah die)..smpai giant sek13, tgk2 ade kete polis, terus kelam kabut letak balik die kat car seat...haha..tercengang dalila..n meraung lah terus die...hehe..
Korang2 yg bergelar moms shj yg tau..korang akan transform jadik superwoman dalam segala hal yg melibatkan family...
by the way..gudlak to moms yg bfeed ..

Tuesday, July 6, 2010

nak say thank you...

wishing millions thanks kepada eliss kepada makcik die sebab bg adiah kt sy...thank you so much Eliss..hari tu die bagi dah kepok lekor ngn sotong..la ni adiah lagi dari mokcik dio lak.....sgt terharu ok...keje sy skg ni mcm tu lah..kita sekadar menolong shj , ikhlas kna ada...serba salah dibuatnyer tau..pls yer kpd kengkwn..jgn buat i rase guilty yer..i buat ikhlas..cume before tu i tak promise lar yer aper2...takut tak dpt..bizi tak hengat nyer..

today, im fasting...baru 4 hari..huhuu...aku kna ganti 30 hari rasenyer ni..sbb last year aku tak ingat baper hari aku tggl puasa sbb bfeed..hurmm insyaAllah..tadi mesyuarat diorg mkn nasik lomak..aku bungkus nasik lomak..haha...nak buat buke pose..terliur lak..

Kelmarin gi umah kawen adeq tomey..ina...congrats adeq n hubby...lurve n miss u so much..akak windu ngn gurau tawa adeq..sori ssgt,tak dpt gi majlis adeq..sbb kna pi mlaka melawat rahmat yg baru dapat blaja kat melaka..harap2 sukalah dgn adiah akak tu yer...

iskk mmg kje kat sini bizi lar..camner yerk..ok lah babai.
wassalam..adios
abby2707

Sunday, June 20, 2010

mak aih..

ari ni..mak aih..ramainyer pengunjung..macam2 kerenah...sebagai penjawat awam..senyum n beramah selalu yer...klu tak kna masuk paper..mak yang susah..
hari ni aku pose..hehe..baper hari aku tggl pose jgn tanyer..sebab aku tak ingat dan lupa..pose aku taun lepas lobang2 sebab nyusu anak...boleh diterima ker?

sempat update entry bnyak ni jer...
bizi..!!

Friday, June 4, 2010

akhirnya..


hati ibu...kata2 ibu selalunyer masin kan...terdetik hati semalam bile duk terfikir dalila dah nak setaun ni..demam tak die yer??...so, alkisahnyer detikan hati itu menjadi realiti malam tadi...uhuksss...sian anak ummi yer syg...time die demam dulu mase beralih bulan ke 6 bln dan ke 9 bln...org kate die nak pndai sesuatu klu demam time alih bulan tu...hurmm nak pndai aper tu syg..?bercakap kot...
aperlah makna kalau bercerita tanpa gamba yer atia...hehehe...gambo sy yg busoq ade kat ats nun...nak lagi busoq leh g kat FB ummi n daddy sy...
sy akan wat idong camni klau ummi n daddy sy duk usik idung sy..heppp...!..x baek tau kutuk idung sy yg temek ni..

anak ummi dah besarrr....:)

Wednesday, June 2, 2010

hepy besday my luvly met..

mmuahh utk cik fa..ataupun nama sebenarnyer Farrah Faridah Baptist...hepi besday my dear..heart you n really miss you..gambar adalah tak dapek nak ditayangkan di sini sebab external hard disk ku telah kerosakan..moga2 bb z n becoming bb sihat2 sokmo..

mw sweet dalila nti dh 1 year pd 8th june 2010 ..hurmm..anak ummi dh makin besar panjang... rindu ummi pd sayang dalila...moga mnjadi anak yg ceria dan bijak solehah..dan sentiasa membahagiakan hati ummi n daddy yer...sayang Sufi Nur Asdalila Qismina...
eh..mnggu dpan leh wat apoinmen nk injek 1 thun yer syg..jgn nangis tau

Sunday, April 25, 2010

semalam kan....hari ni kannn....esok kannn....

semalam kan...aku gi jakel yg baru bkak kt sek 7 ngn ibu n sweet dalila...jakel ni 5 min jln kaki dr opis aku leh smpai..,semalam hsbnd adalah tiada kerana paintbol game kt cerakah..dengan sekali rembatan selama tak smpai stgh jam jer..kopak dah poket aku...dalila adalah meragam time tu sbb cacing kepansan dan kelaparan (agaknyer), pagi mkn betik ngn nenen jer..lapo lah gamaknyer tu...cian dier...panas adelah tak hengatnyer...jumpe lar plak kngkwn yg sedang asyik mulus mencarik kain idaman kalbu...bru gaji lak tu..haruss jgn balik ngn tgn kosong...
pastu blik dr situ gi umh busu aku kt sek 7 tu gak..haha..skali lagi buku 555 aku telah tercatit satu tambahan utang kain baju..langkah kanan btul aku gi umh busu aku tu..die tolong adik die wat sales kain baju..yg cantik2 n mantop adanyer..maka bju raye taun 1430 hijrah adalah telah dijumpai dan sgt menepati cita rasa ahli korga...tema kalerr ..???wink wink... yg pasti anak i akan dapat baju kurung die yg pertama....hehe..tak sabo lah ummi yangg oii nak ngk yangg pkai bju kurung...klu dh dpt jln..msti nonggek2 munggungnyer..haha...so tiutt...
pas drpd mengopak poket..lariks terus ke bangi lwt paie yg telah selamat bersalin pd 6/4 lalu...Raid Nausyad bin Farhan...mak aihh paie...nama...pueh aku ngingat...siap kuar sume fiil mudhari', kata nama, kata adjektif ,sgala ilmu arab kitorg kuarkan...nak fahamkan maksud nama ank ko tu..ustazah liza adalah pakar yer dlm bidang2 ni..serah pd yg arif...heh..onway blik sggh di dengkil rembat sebatang dua sate..bolehlahh..aku jer yg mkn..
akhirnye smpai ke 10 mlm aku kuar smlm..huhu..adalah penat n ngntok...pas mkn2..aper lagi membuta ngn si kecik..sorilahh yangg oi..ummi tertidur sblum mendodoikan kamu...terkejut aku dngar jeritan si kecik kerana terantok ke dinding setelah rembatan kepalanyer mngenai dinding...haa tularr..ummi dh kate cube tido sopan2 cam daddy..yg pi ikut gaya ummi tido watper...si dalila ni slagi die leh sondol tiak aku..die akan sondol..smpai nak masuk dlm tiak aku agaknyer si kecik ni...wangi beno tiak ummi yer yangg...haha..utk anak2 yg mengempeng meme camni kann..kan et kan..kan eliss kan..

hari ni kann kengkawann..aku adalah telah menyubuh gajah di dinihari...dan akhirnyer telah melewatkan aku ke tpt mencarik rezeki aku..ampun yer bos...sesampai jer opih..dlm kpala mmg dh mcm2 kjer nk kna wat..haha...boleh lahh layan..nasib tak blurrr...klu blurr..smpai ke sudah lah aku melopong..lunch hri ni telah disponsor oleh kak zaini...wat knduri sket...bestneyr..mkn pree..nasi beriani lak tu..opis aku ni , orang2 nyer adalah pemurah..every week ader jer yg banjer..yerlahh opis kecik..30 org jer....nak dibandingkan ngn opis aku dulu 150 org...
skg kjer dh siap 3/4,,,lg 1/4 sat gi siap arr tu...hangin tul gak hri ni..seagate aku dh tak berfungsi secara normal lak..dh lah bnyk dokumen simpan...adoihh..tak wat backup lak tu..hangen satu bdn aku...nasib ade warranty lg 3 taun..tp kat low yatt nun..camne ni bangg..yess abg dh janji nk tgk2 kan..ade virus kot die kate..

esok kan kengkawan...adalah hari i nak cotiii ngn husband i ..nak g tempah bju raya..hahahaaa... BESHNYERRRRRRRRRRR


abby2707 ngundur diri ...

Monday, April 19, 2010

krohhhhh..kroh....

saat ini...aku nak tidourrr...aku nak tidur..aku nak tidur..bagaikan princess sleeping beauty yg tidur ngn nyenyaknyer...lately ni ramai yg tegur aku..nape muka aku pucat lesi n tak bermaya...apekah..?
aku tak mau lagi wat urine check samada aku preg ataupun tidak...aku tak nak..biarlah klu ade isi dlm perut ku ini..biarkan ia membesar ngn jayanye...aku taknak kecewa dan terbazir dengan membeli rm10 urine tester tetapi hasilnyer tiada...

Ya Rabb..aku nak tidurrr........................

Wednesday, April 14, 2010

nak termuntah muntah...

excuse me yer...aku rase aku tak pregnant sbb aku tak wat test pregnant lagi...tapi who knowss..?haha...dh 19 bln tak kna peot lagi nih..cmpur semasa aku ngandung n dalila sekang dah 10 bln....klu ade isi bunting lagi ni..mmg sure2 tak tau...

aku termuntah muntah ni sbb terlalu bnyk menda aku nak layurkan kat sini..tapi tak kesampaian..
sibuk yer..sila faham..! keje aku dah lain macam..anak aku dh makin membesar of course lagi lain macam...sang suami tetap sama ok...jangan lain macam bang..!krg ayg lak yg lain macam.. :/
pepagi ni aku dah list nak bli brg umah yg kehabisan: pampers,sabun basuh, sepit baju, raga,beras..itu sahaja yer pn suri...jgn lar duk tambah2 yg bukan2...jimat sikit....! 'jimat sikit' adalah impian dan cita-cita aku taun ni..utk tabungan masa hadapan...

i nak congrats to iena alang n jamil larr..welcome their little one QASEH AZZAHRAA BINTI JAMIL....oo papa jamil...dah jadik papa yer..be good ummi n papa yer iena n jamil..macam kan die tau aku ade blog n tulis cite pasal diorg..ape2 jer lah labu...kater nak termuntah2 bnyak citer nak diluahkan...

my sweety yang dh makin masam berlengas2 tu dah 10 bln...gambo baru..nantii..!!! haha....
takde ape nak tgk pun..dahi die yang org2 duk ckp ceduk tu semakin hangat dihentam meja, dinding, lantai dan sebagainyer...hiiii...ayoorr...makin lasak...! makin kuat berpeluhhh...pahittt!!
die ni lately ni bm yag dibagi dlm botol adalah semakin tidak mau minum...mau makannn saja dia ni...makan bnyak sgguh..bubur tu 3 kali waktu siang kt umah bsiter die leh abiskan.. mmg bg bubur jer...yg nestum berlambak2 kat umah tu..sowi lahh..dh lame die tak layan..die muntahkan blik ade..anak oo anak...keletah mu pengubat jiwa nan lara..uumi n daddy cayunk banget sama kamu...

Wednesday, February 10, 2010

Ya Allah..sekiranya diriku yang diberi ujian sebegini..tidak mampu ku galas,tidak mampu ku tangani...bagaimana untuk kuhadapi?

~~Dipetik dr emel~~ pengirim asal tidak diketahui..sungguh menyentuh perasaan…


25 Mei 2009-
Today is my birthday...happy sangat sbb my husband awal2 pg dah
wish...kwn2 pejabat...along, imran my nierce...siap call kat opis tu
nyanyi2...ptg lepas opis hour...husband ajak pi pizza hut kat rawang...tp
aku rasa mcm jauh sangat..dia pun penat baru abis final exam...so kami
mkn kat tg malim je..

26 Mei 2009 -
bangun pagi je...time nak mandi...aku tgk ada darah...mcm 1st day
period...masyaAllah ...aku baru je masuk 32 miggu pregnant (8
months)...gelabah2 call along tp tak angkat...call my sister in law..(x
nurse)..dia advice suruh pi hospital...check up..takut uri dok bwh...so
aku bergegas ke klinik kesihatan... staff nurse scan...(dr.kursus masa tu
katanya)...tak de pape...baby ok...uri dok atas...semua ok...diaorg tak
leh detact...aku check pad....still ada darah...so aku ditolak ke
Hospital slim river...so bermula le kisah aku berkampung di
hospital...dan sejarah masa mengandungkan husna berulang lg...lg sekali
aku naik ambulans...terus ditahan di labour room..merasa le di
seluk..dikorek. ..papsmear. ..sakitnya hanya ALLAH yg mengetahui..


27 Mei 2009-
masih di tahan di wad...tp darah tak keluar lg...mak n bpk bergegas ke tg
malim dari air port...diaorg baru je balik bercuti dari Indonesia ... ambik
husna, bwk baik tg karang


28 Mei 2009-
aku dibenarkan keluar....baby aku ok...bledding dah tak de...cuma kena
refer hospital untuk check up seterusnya oleh dr pakar...cuma dr bg
pilihan sama ada aku nak operation or normal delivery...aku nak cuba
normal...tp husbang aku prefer operation... tak sanggup tgk aku sakit
bersalin lama mcm masa bersalin Husna dulu


29 Mei 2009-

berehat di rumah....baru bgtau husband...still bledding...tp aku thik

positive...tak de pape kot...panas je bdn...ptg tu, balik tg karang jumpa

Husna...rindu sangat kat dia



30 Mei 2009

duduk rumah mak...lepak2. ..ptg tu bwk husna jln2...



31 Mei 2009-

still bledding...tp gagahkan diri berjln ke Tesco Kuala Selangor...untuk

final shopping barang baby...beli tilam kekabu untuk baby...untuk

dipadankan dgn katil baby yg aku beli dari B, still bledding...sakit2 dah

kat ari2....tp gagahkan diri untuk berjln...ptg pkl 5 bertolak balik ke

tg malim..masih sakit...



lepas drop adik aku rizal kat komuter rawang...sakit masih menyucuk

nyucuk...singgah klinik nabilah untuk scan....kepala baby dah masuk

lubang...tu yg buat aku sakit2...balik rumah, mkn2...siapka brg untuk

antar husna ke nursery....sakit kat ari2 merebak ke pinggang.... ooo...ini

dah lain mcm...aku bgtau husband, terus aku di bawa ke hospital...husna

aku tinggalkan kat rumah pengasuh dia...dan bermula le...kisah aku....



1 June 2009-

aku disuntik ubt matangkan paru2 baby...kerana, baby aku baru berusia 33

minggu 4 hari...di suntik juga ubt penahan sakit...tak bg bersalin

lg...rupanya, aku dah nak bersalin...dah buka 2 cm...dr cuba suntik ubt

kat aku, tak nak bg bersalin lg...sakitye ALLAH je yg tahu...tp demi

baby, aku tahan w'pun aku dah nangis2 masa disuntik tu...esok

pg...constraction tak kerap sangat...so aku ditolak ke wad

bersalin...menjelan g mlm..sakit tu dtg lg...makin kerap...n kerap...n

kerap....nurse check...dah buka 4 cm...makin kerap sakit...di check lg

dah buka 6 cm..terus di tolak semula ke labour room



2 June 2009-

sakit....makin sakit...n sakit....dah buka 10 cm...husband aku dtg

menemani aku...push.. ..push... .aku teringat pesan along..push masa rasa

sakit je...ALHAMDULILLAH, senang sangat bersalin yg ini...aku selamat

bersalin dan ALHAMDULILLAH. ..aku dpt baby boy...sangat comel...iras muka

imran hakim anak along aku...aku sempat susukan dia...berat dia 2.22 kg

(33 minggu)...tp dia kena di bawa ke wad Special Care Nursery (SCN) untuk

check up lebih lanjut...aku happy sangat dpt baby BOY...bukan bermaksud

aku tak suka dpt Husna, tp aku gembira...aku dpt sepasang anak....



waktu lawat tgh hari, aku sempat jenguk anak aku di wad SCN...dr

mengesahkan, anak aku kena rawatan rapi...mungkin ada masalah paru2 or

jantung...tp tak sure lg...aku cuba think positive...mungkin sbb anak aku

dilahirkan pramatang... tu sbb dr ckp mcm tu...



3 June 2009-

aku jenguk anak aku sorang2 kat wad SCN...masih berwayar...dr. pakar

kanak2 mengesahkan kat aku...yg anak aku berkemungkinan menghidap

penyakit jantung berikutan ada bunyi di dadanya...mungkin akan di refer

ke IJN untuk imbasan jantung...Ya allah...aku sangat risau n susah

hati...aku cuba untuk perah susu aku...untuk bg kat anak aku...tp belum

ada susu..aku cuba ...tanpa putus asa...aku dah boleh discharge dari wad

bersalin...tp kena duduk di Wad SCN untuk menemani anak aku...atas

perbincangan bersama...suami aku memberi nama pd baby kami...Qaid

Ahmadinejad yg bermaksud-Pemimpim/ ketua yang berani menegakkan

kebatilan...



4 June 2009-

kami membawa Qaid ke IJN untuk imbasan jantung...Dr. pakar di

sana ..mengesahkan yg anak kami menghidap penyakit jantung berlubang (tp

kecil) dan injap jantung tersumbat... .aku ttp tabah menghadapi dugaan

ALLAH ini..aku cuba untuk think positive..selagi ada jln, selagi tu kami

akan usaha...janji Qaid sihat...seperti kakaknye Qaisara Husna...Dr.

pakar mengesahkan 15 June ini anakku akan di tahan di IJN...untuk minor

operation



5 June 2009-

Qaid dah dibenarkan untuk terus menyusu bdn denganku...susuku pun semakin

banyak...ALHAMDULIL LAH....moga dgn susu ku ini..dpt menyihatkan tubuh bdn

Qaid...dan aku tak putus2 berdoa...



6 June 2009-

Qaid ditukarkan ke wad biasa...buka ICU lg...ini satu pembaharuan. .tp

masih dipasang ubt IV Prostaglandin iaitu sejenis ubt jantung....n aku

boleh meneruskan tugasku sebagai seorang ibu...dpt menyusukan dia seperti

biasa...



7 June 2009-

Qaid berasa selamat setiap kali aku

mendukungnya. ..berzikir. ...beratib. ...makin sihat...



8 June 2009-

lagi 5 hari untuk dibawa ke IJN....5 more days my darling!!... sabar ye

sayang ibu...bertahan ye...



9 June 2009-

siang mlm aku habiskan masa di sisi Qaid...



10 June 2009-

aku rindu kat Husna...tp aku tak perlu risau...Husna dah cerdik...dah

boleh berdikari... Qaid perlukan ibu lg dekat disisinya... .kakak kena

mengalah ye sayang...



11 June 2009-

Qaid makin sihat....berak kencing normal mcm baby lain...aku menjadi

penghuni senior di wad SCN...org lain keluar masuk...aku masih ttp di

sini...tak pe...demi anakku...aku rela berpantang di hospital



12 June 2009-

mak suruh aku perah susu banyak2...tinggal untuk Qaid...pg2 suamiku dtg

ambik untuk balik..bertungku. ..mkn nasi panas...n etc...tp aku

tolak...tak sanggup tinggalkan anak aku pg2....biarlah aku tak berapa

sempurna berpantang.. ..janji aku ttp berada di sisi anakku...



13June 2009-

2 more days sayang....bertahan ye



14 June 2009-

aku sangat happy hari ni....aku esok aku akan ke IJN...balik rumah tgh

tu...packing brg



15 June 2009-

Hari yg dinanti-nantikan. ...pg lg aku dah mandi, bersiap...susukan Qaid

kenyang2..sbb aku akan bawa Qaid ke IJN...



on the way ke IJN, Dr.caroline dari Hospital SLim River telefon,

mengatakan yg nama anak aku tidak di refer ke wad IJN...bg aku ini satu

petanda...kenapa berliku liku perjalanan anakku ini...kenapa diaorg

careless menjalankan tugas....aku n suami dah uruskan pembayaran anakku

untuk di tahan di wad...17 June akan di operation... kenapa diaorg ni

teruk sangat...pasal apa susahkan anak aku...berapa lama lg anak aku akan

bertahan???? aku nangis tak tentu arah....for the 1st time semenjak anak

aku sakit...aku menangis sebegini teruk....



16 June 2009-

atas usaha Dr. Ahmad, Dr pakar kanak2 hospital slim...Qaid dpt juga di

bawa ke IJN..tp untuk check up...sama ada boleh di operation atau

tak...selepas di Check oleh Dr. Haifa(Dr pakar jantung IJN)...dia ckp

Qaid kena tunggu berat naik dulu baru diaorg confident untuk

operation... sbb Qaid masih kecil...urat2 dia masih halus...takut terkoyak

bila di operation... so aku kena bwk balik slim...untuk tunggu kg dia

naik...Dr. ahmad bantu aku n husband...dia order 1 serbuk soya n minyak

MCT oil...yg selalunye dia beri kepada baby2 untuk naikkan kg...kalau

tanpa bantuan2 semua tu...kemungkinan anak aku naik kg adalah dlm masa

sebulan....so lepas di beri beda2 tu...kg Qaid akan naik dlm masa 2

minggu...bermula le episod duka dlm hidup aku...Qaid tak dibenarkan

menyusu terus dgn aku...alasan : nanti dia penat..kg dia lambat

naik...aku kena perah susu...dan anak aku diberi minum melalui

tiub...sangat sedih sbb dia mencari2 susu aku...aku cuba juga untuk bg

curi2....tp tiub tu menyebabkan dia tak selesa...



17 June 2009-

masih meneruskan usaha memerah susu untuk Qaid...aku kena sediakan 42 cc

susu aku...every 3 hours...



18 June 2009-

susu untuk Qaid dinaikkan ke 44 cc...tanpa Qaid breast feed

dgnku...susuku tak berapa banyak keluar...sangat buat aku susah hati



19 June 2009-

berat Qaid naik ke 2.395 kg...ALHAMDULILLAH



20 June 2009-

susu untuk Qaid dinaikkan ke 48 cc...Ya ALLAH...permudahkan lah urusan

kami...perbanyakkan le susu ku..demi kesihatan anak ku Ya ALLAH!!!



21 June 2009-

susu untuk Qaid dinaikkan ke 50 cc...aku cuba minum air banyak....mkn

lobak putih...minum susu anmum...minum sangat banyak...takkisah kalau

urat aku kembang atau perut aku buncit...demi Qaid...aku rela...Demi

kesihata anakku



22 June 2009-

masih di Wad SCN...menemani annakku...makin tembam...makin chubby...pg ni

bila ditimbang berat....berat Qaid naik ke 2.44

kg....alhamdulillah ...Qaid.. .bertahan ye...4 kg lg sayang...



23 June 2009-

susu Qaid dinaikkan ke 55 cc bersamaan 2 auns...aku tak putus asa..terus

memerah susu setiap 3 jam sekali...demi annakku...Qaid Ahmadinejad



24 June 2009-

pg ni, Qaid masih aktif mcm biasa....nangis bila disalin pampers...tp dia

mmg baik..tak banyak ragam...tak kuat nangis mcm baby lain...senang

jaga..senang bersalin...



11.30 pg- aku baru perah susu Qaid...tgh tunggu nak bg susu...tiba2, SP02

(deyutan nadi) dia menjunam dari 90 lebih ke 5..aku jerit panggil staff

nurse....terus refer dr....dr buat CPR pada annak ku yg masih kecil

ini...terus dia nangis mcm biasa....



tgh hari tu, Qaid di masukkan ke ICU baby....katil mula2 dia

lahir...untuk pemerhatian rapi...



aku dimaklumkan oleh Dr., sekali lg perkara ni terjadi masa aku mkn

tgh...dan dr buat CPR lg pd anakku...dan mereka mengambil keputusan untuk

memakaikan Qaid oksigen untuk bantuan bila dia berhenti bernafas lg...aku

sangat risau..Ya ALLAH...selamatkan lah ANAKKU...jauhi le dia dari

bahaya...sembuhkan lah anakku ya ALLAH



ptg tu perkara ni jadi lg buat kali ke 3...3 kali mereka membuat CPR ke

atas anakku...



25 June 2009-

aku tak nak tinggalkan Qaid...tp staff nurse suruh aku rehat...suruh

tido..diaorg ada tunggu Qaid katanya...aku pun tido di bilik sebelah

anakku...menjelang pkl 3 pg, nurse kejut aku...bgtau suruh perah susu...n

di maklumkan perkara siang td jd lg sekali...dah aku tak tido terus

bermula pkl 3 pg itu...untuk menemani anakku....aku takut perkara tu

terjadi lg...aku dimaklumkan oleh dr., CPR dah diber sebanyak 4 kali

untuk anakku...dan itu tak bagus untuk seorang baby...jika dia survive

pun...katanya, kemungkinan dia akan cacat...sbb oksigen dia kurang...dia

tak lawan...dia bergantung pg oksigen tu..aku risau...sangat risau



pkl 8 pg-

perut Qaid membesar...dr mengesahkan ada kuman di perutnya...tak tau

punca dari mana...aku bingung...kenapa tidak terjadi pd baby2 org

lain..kenapa anakku....Qaid sakit jantung...kenapa tak jd kat baby2 yg

sihat2 yg lain...kenapa mesti anakku yg kena..Qaid di suruh

berpuasa...tak dibenarkan menyusu..masuk 2 hari aku tak dengar suaranya

semenjak di pakaikan tiub oksigen itu...ya ALLAH...ujian apakah yg KAU

uji terhadapku.. ..adakah kerana dosa2ku yg lalu perkara ni di uji ke

atasku..kenapa mesti anakku yg menjadi mangsa??kenapa ya ALLAH....Qaid

menangis tak dengar suara...tp hanya air mata yg keluar yg sangat

menghibakan hati ku....



menjelang ptg..aku minta untuk balik kerumah sebentar...untuk rest, pkl

8, dr caroline call...suruh aku n husband ke hospital segera...



kami disahkan yg tekanan darah anak sangat rendah....sebarang kemungkinan

bakal berlaku...dan kami di benarkan duduk menemani anak kami...masuk 2

mlm aku tak tido ...aku sangat takut...takut dia pergi tanpa ibunya di

sisi....Qaid. ..bertahan nak...bertahan sayang...ibu ada teman Qaid...



26 June 2009-

pg Jumaat....aku tak tido semalaman, menemani Qaid...aku sangat takut

dengan sebarang kemungkinan yg bakal berlaku...aku tak mkn, tak

mandi...terus menemani Qaid...sampaikan kwn2 yg dtg menjenguk kami di wad

itu pun aku tak pedulikan..aku tak nak berganjak walaupun sekejap...aku

takut Qaid pergi meninggalkan aku bila aku tak de disisinya... aku nak

sentiasa menemani anakku...puas di pujuk oleh suamiku untuk berehat

sebentar, tp aku tak peduli...aku tak nak...



menjelang tgh hari, Dr. Caroline memberitahu kami...anak kami sangat

lemah...bergantung sepenuhnya pd mesin oksigen..dia tak fight langsung

katanya...dlm hatiku..mcm mana dia nak fight, kalau di cucuk ubat

bergelen gelen...babyku pramatang... masih dlm hari..mana dia mampu n

sanggup menanggung bergitu banyak antibiotik yg masuk ke bdnnya...even

org tua sekali pun tak sanggup terima...babyku masih kecil..antibody dia

sangat lemah!!!!Dr caroline berkata..."BERSIAP SEDIA DGN SEBARANG PERKARA

YG BAKAL BERLAKU....KAMI CUBA SELAGI TERMAMPU, EVEN QAID SURVIVE PUN,

KEMUNGKINAN DIA MENGALAMI KECACATAN... aku tak kisah, cacat ke...sumbing

ke walau mcm mana pun anakku alami, aku terima...aku bela dia...aku tak

sanggup dia tinggalkan aku...



tp aku tak nak tunjuk kesedihan aku depan suamiku, aku hanya mampu

berkata pd suamiku 'BANG, APA PUN YG BAKAL TERJADI..KITA REDHA"...w'pun

mulutku berkata bergitu...hati ku menafikannya. ...Qaid.. bertahan

nak...ibu ada teman Qaid



bpk dan ibuku dtg melawat...membawa bekalan untukku, airmata ku tak mampu

bertahan.... aku nangis sepuas puasnya...aku meluahkan apa y terpendam di

hatiku pd kedua org tuaku...ibuku hanya menasihatiku,

berdoa...berdoa. ..pelbagai surah diberi utukku lafazkan di ubun2

anakku...di telinga anakku...bpkku berkata, sabar...ini dugaan

allah...alah nak uji awak...even anak awak cacat sekali pun, kalau awak

dan azrol tak mampu nak bela, kami sanggup bela....beri pd kami...bpk,

mak...mulia sungguh hatimu....



aku ttp menunggu...dan menunggu di sisi anakku...sayang, ibu ada di

tepimu..menemani Qaid...Qaid jgn bimbang...ibu ada...Qaid jgn takut...ibu

teman Qaid...tp hati seorang ibu, tak sanggup tgk anaknya di perlakukan

sedemikian rupa..diinject sana sini....tak cukup kaki tangan, betisnya

pula di cucuk...di ambil darah..Dr.ckp, puan, darah anak puan tak

cukup....aku rela mereka menambah darahku....ambil le sebanyak

mana...asalkan anakku selamat...



ptg, Dr. pakar kanak2 dtg menjenguk... dia memaklumkan pd kami...kuman itu

dah merebak ke ginjal anakku...anakku tak kencing..tak berak..perut makin

membesar...kulit makin menipis..merah2 dah ketara di bahagian perut...ya

allah....aku bermohon kepadamu...aku REDHA kau ambil nyawa anakku..jg lah

di biarkan anakku di seksa sedemikian rupa...jika ada kesalahan ku,

kesalahan suamiku...biarlah kami yg menanggung dosa yg kami

lakukan...tetapi jgn le anakku yg menjadi mangsa...aku bagaikan hilang

pedoman....hilang kewarasan... pabila melihat anakku sedemikian rupa...



Dr. pakar membuat keputusan untuk di adakan minor operation untuk menebuk

sedikit lubang di perut anakku...untuk melihat sama ada ususnya telah

pecah (yg mengakibatkan perutnya membesar) atau asid...atau dpt

mengurangkan kekembungan bayiku itu...



aku terus berada di sisi Qaid...membaca ayat2 suci, pelbagai doa...untuk

kekuatan anakku...aku menjadi kuat semangat, berfikiran positif..yg

anakku bakal sihat kembali..selagi ada cara...selagi tu aku terus

berfikiran positif..aku tahu anakku kuat...jika ibunya kuat...air susu yg

mengalir pd anaknya membuatkan anaknya menjadi kuat...aku terus berada di

sisi Qaid, dia memberi respond padaku...kakinya diangkat-angkat. .aku

terus mengusap pipinya...aku lihat airmatanya mengalir...matanya

terbuka...rupanya dia menangis...aku usap lg pipinya..mulutnye bergerak

gerak...rupanya anakku lapar..dia nak susu...bila ku suarakan pd

nurse...Dr. tak bg, anakku kena puasa...sedihnya la hatiku..hibanya

rasa...Qaid. ...ibu tak berdaya sayang....adik sakit...kalau ibu bg

juga...nanti perut adik tak leh menerima...ibu tak mampu sayang...



menjelang mlm...pkl 10.30, sebelum Dr. Ahmad dtg, anakku putus nafas

sekali lagi...Dr. Sumi membuat CPR pada anakku...aku terus keluar dari

wad NICU itu kerana tak sanggup melihat...sedangkan org tua pun di buat

CPR kita rasa sakit..inipula baby kecil...dlm hari..masih dlm pantang..ya

ALLAH...berilah kekuatan pd ku...suamiku terus membaca yassin di sisi

anakku...jantungnya semakin lemah..tekanan darah mula tak stabil...CPR yg

di lakukan kali ini...begitu lama di bandingkan dari hari2 sebelum

ini...bila keadaan dah stabil, Dr. Ahmad terus membuat minor operation pd

anakku...kemudian. .setelah selesai, dr. ahmad menunjukkan pd

suamiku...bahawa. ..usus anakku elok, yg keluar hanya darah dan air

sahaja...aku bersyukur... bersyukur kerana tiada apa2 yg berlaku pd organ

anakku...



selepas Dr. Ahmad membuat minor operation pada anakku...anakku putus

nafas sekali lg...Dr. Ahmad dan Dr2. yg lain terus membuat CPR pada

anakku..aku tak masuk ke bilik itu...tp terus melihat dari

luar...kemudian, dr. sumi dtg kepadaku...MAK. ..TAK NAK MASUK KE

TGK??...aku ckp...nanti Dr., saya tak sanggup tgk anak saya dilakukan mcm

tu...tak sampai hati...



kemudian...aku lihat, suamiku menangis...menangis tak henti henti...aku

terus berlari ke arah suamiku...kemudian aku duduk di sisinya...Dr. Ahmad

dtg kepadaku...dia ckp, KITA DAH BUAT CPR PD BABY SEBANYAK 6 KALI...TAK

ELOK UNTUK BABY, DIA SEMAKIN LEMAH...KITA CUBA SEDAYA UPAYA...TP DIA TAK

RESPOND...IBU BOLEH CUCI TANGAN...DUDUK DEKAT ANAK...BOLEH PEGANG

DIA...aku terus membasuh tanganku...dan aku ttp mengatakan pd

suamiku...BANG, KITA REDHA...REDHA DGN UJIAN ALLAH...kemudian, aku terus

pergi pada Qaid....mencium dia tanpa henti...melafazkan kalimah syahadah

padanya...membaca ayat2 lazim pdnya...membaca doa nabi yunus

pdnya...kemudian. .aku tgk Dr. terus menanggalkan mesin dan wayar2 yg

melekat di bdnnya...kenapa Dr???Dr. ahmad terus menggeleng.. .Ya

ALLAH....Qaid. ..anak ibu, kenapa tinggalkan ibu..ibu tak sanggup

nakkkk....aku seperti hilang akal...hilang kewarasan aku....Qaid. ..ibu

sayang Qaid...kena tinggalkan ibu sorang2..ibu tak sanggup

nak...Qaid.. .kenapa kuman tu kena kat Qaid..kenapa tak pd budak2 lain yg

sihat2...anak ibu sakit jantung...kenapa anak ibu yg kena...Ya

ALLAH.....kenapa ambil anakku dari ku..kenapa tak ambil aku

sekali???Qaid. .........



aku terus pengsan....lemah. ...adakah ini hanya mimpi...adakah ini hanya

gurauan semata mata...Ya ALLAH....berat sungguh ujian mu ini....aku tak

mampu untuk berkata apa..hanya air mata yg mengalir tanpa henti...berat

sungguh ujianmu ini ya ALLAH...berilah aku kekuatan ya ALLAH...



suamiku mula menelefon ahli2 keluarga kami...memberitahu ttg berita pahit

ini...ramai yg cuba menghubungi ku...tp aku begitu lemah untuk

menjawab..terlalu pahit dugaan ini...ibu mana yg sanggup berpisah dengan

anaknya...tiada sapa yg mampu berada di tempatku ini..



menjelang pkl 1.30 pg..kakak iparku (kak ida) dan abg wan sampai...aku

terus terusan menangis...tak sanggup rasanya menerima hakikat

ini...adakah aku bermimpi...atau ini hanya mainan tidurku...ku cubit

cubit lenganku..ku ketuk ketuk kepalaku...betulkah semua

ini...ya...hakikatn ya mmg benar....ini adalah realiti..bukan mimpi...aku

harus menerima dugaan ini dengan tabah...tp aku menafikan... aku

redha....tp aku tak sanggup meniti hari-hari berpantang aku tanpa Qaid di

sisi..mcm mana keadaanku nanti..ya allah...kuatkanlah semangatku.. aku

begitu lemah sekali...



Jenazah Qaid dikafankan di hospital...sebelum kami berangkat ke rumah

mayat, aku dibenarkan untuk melihat jenazah anakku...Ya ALLAH...anakku

seperti tidur...senyuman dibibirnya.. ..begitu comel wajah anakku..begitu

tenang sekali dia pergi dijemput ilahi...Ya ALLAH...besarnya rahmatmu

ini...aku bersyukur... anakku pergi meninggalkan aku...aku sayang

padanya...tetapi ALLAH lg menyayangi nye...aku tak perlu khuatir...Qaid

akan dijaga oleh ALLAH..walaupun aku tak sanggup menerima dugaan

ini...aku REDHA Qaid pergi...aku cium..cium.. cium jenazah anakku tanpa

henti...



sebelum kami berangkat dari wad SCN...aku peluk rakan2 kenalanku di wad

itu...moga dugaan yg menimpaku ini..dijadikan sebagai kekuatan diri

mereka agar jgn mengeluh menjaga anak mereka yg sedang sakit di wad

itu...sempat aku berpesan...kuatkan lah semangat korang...aku tak pernah

berputus asa berusaha menyembuhkan anakku Qaid...sehingga nyawanya di

jemput ALLAH...aku kuatkan semangatku.. .dari mula aku menerima berita

Qaid sakit...sampai le ke hujung nyawanya...aku tak pernah mengabaikan

dirinya...meninggal kan dirinya kesorangan.. .jdkanlah kisah aku sebagai

kekuatan korang....


ku lihat..semua staff nurse menangis...dr. sumi pun begitu..aku ucapkan
terima kasih di atas layanan mereka sepanjang aku dan Qaid berada di
bawah jagaan mereka..


ku turut anakku sehingga ke rumah mayat...di mandikan
jenazah...dikafanka n..semua dilakukan oleh suamiku....aku begitu
lemah...adik2ku menangis tersedu sedu kesedihan pabila melihat jenazah
sekecil itu...begitu suci...tersenyum. ..putih bersih...ya ALLAH...berilah
kekuatan ke atas ku....rahmatilah pemergian anakku ini ya ALLAH


menjelang pkl 2 pagi...kami sampai di rumah...mak dan mak mertuaku, adik2
iparku telah menyiapkan segala kelengkapan. ..jenazah anakku diletakkan di
atas tilam kekabu yg ku beli khas untuknya...untuk dipadankan dengan
katil baby yg kubeli dari B, sayu hatiku....sayu sangat...melihat segala
pakaiannya.. kelengkapannya. ..yg tak pernah di usik..dipakai lg...mcm mana
agaknya diriku nanti...mengadap segala brg2 keperluan Qaid...mak
menangis...begitu juga mertuaku...aku begitu lemah...aku baring di
sebelah anakku Husna...ku peluk anakku...husna, hanya tinggal husna
sebagai kekuatan ibu meneruskan kehidupan ibu...husna jd anak yg baik
ye...adik husna dah takde...husna tak sempat tgk Qaid...hibanya rasa
hatiku ya allah...


along sampai, terus mengurut bdnku...urut kepala ku..urut
kakiku...kemudian, dia menyertai ahli keluarga yg lain..mengaji untuk
jenazah anakku...


suamiku membuat keputusan untuk menyemadikan jenazah anak kami di tanjung
karang...bpk menguruskan segala keperluan di tg karang dengan wak
leman...kemudian, mak, ajip, ijal along n family meneruskan perjalanan ke
tg karang...aku dan yg lain2 akan bertolak selepas subuh...menunggu ahli
keluarga suamiku dari kedah..


sesudah subuh, kami bersiap..hatiku pilu..hiba.. .pabila merasa susuku
bengkak..bengkak sangat...ya ALLAH...Qaid haus....Qaid nak susu...aku
memerah susuku tanpa bantuan pam, begitu banyak susu ini...tapi aku
ralat...Qaid tak sempat menyusu buat kali terakhir...hiba sungguh
hatiku...ibu mertua ku memelukku n menenangkan hatiku...aku pilu..pilu
bila melihat jenazah anakku di hadapan mataku...betul. .ini bukan
mimpi..tp kenyataan..aku harus hadapi...husna bangun dari tidur,
eh...adik dah balik....eh adik tidur???kakak. ....adik kakak dah tak
de...terlalu pahit air liurku untuk memberitahu husna bahawa adiknya
telah di jemput ilahi...paham kah dia ttg kehilangan adiknya??


kemudian...selepas subuh, selepas kehadiran jiran2 tetanggaku melihat
jenazah....kami bertolak ke tg karang...sedih hatiku bila melihat
satu-satunya kawanku dtg...B, anak aku dah takde...anak aku dah dijemput
ilahi...tinggal ku sorang b....B peluk aku, menenangkan
hatiku....sabar. ..sabar jie...ni semua dugaan allah...ko beruntung sbb
ada anak kau yg menunggu ko di syurga nanti...sedihnya hatiku menerima
hakikat ini....kemudian, dtg jiranku yg paling rapat denganku..kak mas,
aku peluk kak mas...kak mas, saya dah lama nak anak lelaki...tp sekejap
je allah pinjamkan pd saya...sabar jie...sabar. ..ini semua dugaan...air
mataku dah kering....dah kering untuk menangis lg...hati aku
pilu...hiba. .sedih... tp air mataku tak mampu lg untuk keluar...


kami meneruskan perjalanan kami ke tg karang..sepanjang jln, tak
putus-putus sahabat2 n kenalan2 sms...mengucapkan takziah...antara
banyak2 sms yg aku terima...aku begitu tenang pabila membaca sms dari
ustaz nasir, rakan kerjaku di FSSK...JIE, QAID TU
KETUA...PEMIMPIN. ..INSYAALLAH, DIA AKAN MENGETUAI UJI DAN SUAMI DI SYURGA
NANTI...amin. ...amin.. .ya rabbal alamin..


Sampai di tg karang...aku disambut oleh along...aku diminta berehat di
dlm bilik...mak bg aku mkn...pahit sungguh air liurku ini...aku tak mampu
menelan apa2 sahaja...aku tak mampu....kemudian, rumah ayahku ini
dipenuhi oleh ahli keluarga..kenalan. .sahabat2 handai...kemudian, aku
diminta untuk mencium jenazah Qaid buat kali terakhir.... aku berjalan ke
aras jenazah...jenazah anakku seperti tidur....aku terlupa bahawa anakku
sudah meninggalkan aku...aku cium anakku...cium tanpa henti...kemudian,
secara tiba2...aku berzikir pd jenazah
Qaid...SUBHANALLAH. ..WALHAMDULILLAH ..WALAILA HAILLALLAH WALLAH HU
AKBAR...zikir yg selalu aku ratibkan pd qaid bila dia
menangis...mengigau ....ya allah...anakku hidup lg..dia cuma tido..tido
seperti hari2 biasa....tido selepas mandi..selepas di beri susu...ya
ALLAH...jgn ambil anakku....Qaid, ibu sayang Qaid..jgn tinggal kan ibu
nak..mcm mana keadaan ibu nanti tanpa Qaid....Qaidddddddd dddddddddd. ....



jenazah anakku di kebumikan di sebelah kubur arwah opah....betul2 di tepi
kubur arwah opah...aku bersyukur... .sekurang kurangnya Qaid tak
sendiri...nyang ada menemani Qaid..



Ya ALLAH, Aku REDHA di atas ujianmu ini...Aku REDHA ya ALLAH...kau
limpahilah rahmatmu ke atas roh anakku ya ALLAH...lindungilah Qaid ya
ALLAH....jagalah Qaid di sana ya ALLAH...lindungilah dirinya ya
ALLAH...berilah kekuatan ke atasku ya ALLAH...aku masih ada husna dan
suamiku, tetapi Qaid sorang2 di sana ya ALLAH...temanilah anakku ya
ALLAH....jgn dibiarkan dirinya kesorang ya ALLAH...selama ini aku tak
pernah biarkan dirinya kesorangan.. ..aku REDHA ya ALLAH...aku
REDHA....kerana kau lebih menyayangi anakku dariku...


Qaid, ibu sayang Qaid...sayang sangat kat Qaid..w'pun Qaid hanya
dipinjamkan sekejap kepada ibu...tp ibu bertuah sangat..dpt susukan Qaid,
jaga Qaid siang dan malam...cium Qaid tanpa henti...bacakan surah,
ayat-ayat lazim, doa dan zikir tanpa henti pada Qaid...Qaidlah anugerah
yg amat berharga pada ibu..w'pun hadirmu hanya sekejap nak...tp Qaidlah
anugerah yg tak ternilai dari ALLAH untuk ibu...tunggu ibu di syurga ya
nak..doakan ibu kuat, kuat mengharungi hari2 pantang ibu tanpa
Qaid...kesian kat kak husna nak...terbiar tanpa kasih ibu..bukan ibu tak
sayang pd kakak...tp ibu lemah...lemah dengan kehilangan Qaid...doakan
ibu ye nak...doakan ibu..semoga ibu kuat...ibu takkan lupakan Qaid...ibu
akan sentiasa mendoakan Qaid...begitu juga abah...kehilangan Qaid
merupakan satu tamparan pada ibu dan abah...ibu ingat ibu lg kuat dari
abah...tp rupanya ibu sangat lemah menerima berita ini....


Qaid...hadirmu adalah anugerah ALLAH yg tak ternilai pd ibu nak....ibu
sayang Qaid...ibu halalkan susu ibu...ibu minta maaf kalau selama ini
jagaan ibu pada Qaid tidak sempurna nak...ibu sayang Qaid...


QAID AHMADINEJAD 2 JUN - 26 JUN 2009-IN LOVING MEMORY



ibu, abah dan kakak husna sayang Qaid
~~ AL - FATIHAH ~~





*menangis tak henti2 aku beb...*